مريم شيخي مجري اين طرح
سيب زميني تراريخته به منظور انتقال ژن tPA در كشور توليد شد
پژوهشگران گروه بيوتكنولوژي و اصلاح نباتات دانشگاه تربيت مدرس در پژوهشي به بهينه سازي باززايي برخي از ارقام پرمحصول سيب زميني به منظور انتقال ژن tPA پرداختند و در نهايت موفق به توليد سيب زميني تراريخته شدند...
تهران- پژوهشگران گروه بيوتكنولوژي و اصلاح نباتات دانشگاه تربيت مدرس در پژوهشي به بهينه سازي باززايي برخي از ارقام پرمحصول سيب زميني به منظور انتقال ژن tPA پرداختند و در نهايت موفق به توليد سيب زميني تراريخته شدند.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه تربيت مدرس، مريم شيخي مجري اين طرح گفت: سيب زميني از مهمترين محصولات غذايي انساني و از اهميت اقتصادي ويژه اي برخوردار است به همين دليل بهينه سازي سيستم كشت بافت و انتقال ژن به آن ضروري است.
اين كارشناس ارشد بيوتكنولوژي و اصلاح نباتات ادامه داد: فراواني انتقال ژن در سيب زميني پايين و وابسته به باززايي درون شيشه اي و ژنوتيپ است بنابراين بهينه سازي كشت بافت سيب زميني اولين گام براي انتقال ژن به آن محسوب مي شود.
وي در تشريح مراحل پروژه تحقيقاتي خود گفت: در اين تحقيق از دو رقم آگريا و مارفونا كه از ارقام مهم زراعي سيب زميني در ايران هستند، استفاده شد.
به گفته اين محقق براي تعيين بهترين نوع ريزنمونه و محيط كشت گياهي، ميانگره و برگ گياه استريل 5-4 هفته اي اين دو رقم در محيط هاي يك و دو مرحله اي كشت شدند. در اين محيط ها انواع مختلفي از اكسين ها و سيتوكينين ها مورد بررسي قرار گرفتند. واكنش ريزنمونه برگ و ميانگره در اين محيط ها بسيار متفاوت بود.
وي خاطرنشان كرد : ريزنمونه برگ تنها در محيط MS با سطوح مختلف هورموني، باززايي كمي نشان داد. در حالي كه ريزنمونه ميانگره در بسياري از محيط ها باززايي شد و داراي بيشترين درصد باززايي بود. بنابراين ريزنمونه ميانگره رقم آگريا براي انتقال ژن tPA (tissue Plasminogen Activator) انتخاب شد.
وي در مورد يافته هاي اين پژوهش خاطرنشان كرد: بررسي مولكولي در سطح DNA با استفاده از PCR و آغازگرهاي اختصاصي ژن tPA، بر روي DNA ژنومي استخراج شده از گياهان باززايي شده، انجام شد و تراريخت بودن آن ها تاييد شد.
اين پژوهش با راهنمايي دكتر مختار جلالي و با مشاوره دكتر احمد معيني از اعضاي هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است .